Wednesday, March 23, 2011

Math tamb@ add math dan kakak

          Dan bila....... en somi berkata;

"ibu tegur2 lah anak tu...ayah tengok balik kali ni asek leka depan pc jer"

"ibu malas nak berleter...kesian baru jer balik umah"

 Ni la antara dialog antara mommy n en.somi....yang lain2 tu, simpan dulu ek.Semua tu bermula sal anak dara kite orang yang nak spm tahun ni...risau, mana tak balik ari tu duk leka ngadap pc...buku tak tengok.risau sgt2, tadi die kasi tau add math turun markah...tu yg angin mommy, boleh lak die jawab ;

" tapi tak gagal pun"

tapi kakak kena berada di zon selesa...baru ok.Kan ibu dah ingatkan latihan kena buat selalu...setiap hari waima satu soalan pun jadi lah...bila mommy dah berleter dalam talipun cam biasa die akan diyam...ape lagi merajuk lah tu.
susah sangat ke add math tu.....kalau di asuh hari2 tak mungkin markah jadi gitu, orang lain boleh buat kenapa kakak tak.ibu nak tengok kakak menangis gembira di tarikh ni di tahun depan.Ibu tau kakak boleh buat....sbb akak penah dapat markah di zon selesa  tu.
Ni bukan upsr, pmr... tapi ni spm, masa depan kakak kat situ...buatlah yang terbaik.Doa ibu ayah, abang dan adik2 senantiasa untuk kakak....sbb kite orang tau kakak boleh buat, semangat kakak kuat.
      Ingatlah sayang dari selangor kakak merantau ke perak...kemudian ke kedah, kakak begitu tabah melawan rindu pada famili..tak pernah pun sekali kakak menagis depan ibu jua ayah...kan akk kuat.Kuat lah sayang untuk ,melawan segala perasaan malas tu..demi spm.
      Sebagaimana abang boleh..kakak juga pasti boleh, anak2 ibu semestinya boleh.Pelajaran adalah segala2nya sayang....sebagai anak sulung, abang dah menunjukkan arah kat kakak...sekarang akak kena btkan lorong yang patut di contohi oleh ayang lak, bangun sekarang sayang...berusaha untuk spm!!!!!!!

*ibu sayang kakak.....*

                             

18 comments:

Panglima7 said...

Yes..mommy..kata-kata perangsang untuk anak anak tercinta,Go..go..go..kakak....keep it up.

Puan Kutu said...

klu mak muni dulu ada blog,pastu bg kata2 semangat cam mommy kompem addmate muni A+.hehe tp malangnya sikit lg jer nak mati addmate muni time spm.mujur lulus.hehe..pd muni tak susah.cuma kena rajin buat latihan dan faham jln kira.Sbbnya kt u muni belajar bisnesmate,sbijik macam addmate.senang pulak dpt 'A' walaupun studi smua in english..Menyesal dulu ms spm tak buat betul2..sbbnya dh set dlm kepala otak addmate ssh..rupanya tak ssh klu rajin..

nuruljannah sukhri said...

yuyu sama mcm puan kutu..add math dulu nasib lulus je..pstu kat u ada belajar mcm maths jgk , bleh pulak dapat..napela dulu masa SPM main2 sgt..

bagusla mommy bg kata2 perangsang kat anak2..semoga anak2 mommy berjaya..doa ibu bapa penting jgk

kpah k-poh said...

Anak2 mcm2 ragam...lain anak..lain cara nak didik nya...( tapi cpah tak reti lah nak mujuk2..belai2..byk songeh..mcm tu...)..

mommylavender said...

panglima~ tq...cara terbaru guna blog,blik ti die baca la...semoga timbul keinsafan...

mommylavender said...

muni~tu la sbb mommy suruh buat hari latihan math tu....~hee

mommylavender said...

jannah~tq...~hee

mommylavender said...

chepah~ mommy ni garang chepah oiii~ ngalah singa lapo~haa...tapi bila anak2 dah besar....mommy tukar lorong jadi lembut sikit

aNiS aNiSa said...

semoga anak mommy berjaya~

ragam seorang anak dan dugaan seorang ibu...=)

mommylavender said...

anis~ betul tu 4 anak 10 ragam...tapi tu semua dugaan seorang ibu....mommy redha..

mykhalis said...

strategi baru nie.. kalau mummy tampal live keputusan die mst dia lagi bersemngat nk blaja..hehe..

hottest entry di blog khalis :
Transformers real di China

puanbee said...

uiih mommy alaf baru bagus ni mommy hehe..bee tk ambik add math pun tk tau nk ckp...kakak twin mommy erk ?? cam kenal kakak tu heheeee {bots}

mommylavender said...

khalis~ tampal keputusan? ngamuk die nanti..hee

mommylavender said...

bee~mommy pun dulu tak amek add mth...mommy sastera piyo~haa,kenal? bagus!!!!...ngek mu bee~haha

Atiey said...

heehe ingat dulu kalau tak main masa belajar mesti skrg dah jadi ketua wanita umno..hhaaaa..tapi tulah...

mommylavender said...

atiey~ ooo minat politik ek~....muda lagi tu atiey leh bljar lagi

puanbee said...

hahhaaaaa...ngek ku udah keluar yer mommy bukan apa..sbb gambo kakak byk kenangan tu :)

mommylavender said...

kenangan merenk kan bee...memori terindah tu...