Sunday, March 20, 2011

makan berulam


Erkkkkkk~ alhamdulillah...rezki yang di kurniakan, Alhamdulillah jugak atas kesihatan yang baik... dpat menikmati lazatnya mengunyah.Kalau ari ni mommy di anugerahkan tekak yang payau....kan tak dapat nak makan sambal kelapa n ulam2 tu~ sedapppppp!Anak2 mommy semua menu ape ari ni? tentu lagi mamblez dari mommy kan..mommy selera kampung..kena dgn ulam dan sambal kelapa.....n lauk lain yang simple dah cukup bagi mommy.Tengok lah ari ni mommy bt sambal kelapa di makan dgn ulam..ulam raja,daun silum, cengkul( haaa~ muka pelik ek.... jering laa),kacang boto ..jum sendawa dgn mommy~hee

ulam raja+ jering+ daun silum+  klacang boto




sambal kelapa.

haaa~ nak tau cara buat sambal kelapa..mugkin orang lain,lain caranya..tapi ni cara mommy:
~ semestinya kena ada lesung batu( anak2 mommy yang muda2 belia ni tau dak lesung batu~heee. t jap mommy cari kat google,boleh kita bekenalan mesra dengan si lesung batu tu..)
                                                        

ni la lesung batu....adik kepada batu giling~ haaaa
~ bahan penting ni~ kelapa parut....ikut suka nak berapa,lau pi kedai mintak separuh pun ok.
~ kemudian mesti ada cili api, belacan sikit( bakar dulu)
~ sebatang serai, garam secukup rasa.
~bawang....
~ ikan bilis atau anak udang sikit.
~ sebiji limau kasturi...limau nipis pun bolah gak.

mula2 tumbuk cili garam dengan belacan tu sekali..lumat kan..tapi time tumbuk tu kaber sikit mata tu,tak pun pakai spek mata itam~haaa.dah lumat ambil serai tadi n hiris kemudian masukkan kat dalam lesung pasu tadi...kemudian tumbuk~ tung!!!!!!!! bunyi dia..heee.Dah agak lumat masuk kan pulak ikan bilis2 anak udang....bawang tadi di hiris gak masuk kan separuh separuh lagi simpan sikit. tumbuk sikit jangan sampai lumat sangat....Wokeyhhhh. dah siap tu perahkan asam limau tadi....baru la masuk kan kelapa parut dan tubuk smpai rata....hirisan bawang yang lebih tadi masuk kan kat dalam sambal kelapa n tumbuk la ala kadar jer......jennnnng!!!!!! udah siap
                                             

19 comments:

Panglima7 said...

Wahai Mommy...apa kata kita sama2 linkkan blog....baru laa cheq dan Mommy rajin kunjung mengunjungi naaa....

Puan Kutu said...

wah bley try sambal kelapa mommy nie..en suami suka bangat sama ulam ulaman..

mommylavender said...

panglima~ k ti mommy masukkan blog pang5 dalam blog list mommy

mommylavender said...
This comment has been removed by the author.
mommylavender said...

muni~ oo huby muni suka ulam ek..memang kena try makan dgn sambal kelapa..hee

aNiS aNiSa said...

momy...smbal kelapa tu rasa cmna ya??

npa sy xpernah rasa pn huhu...tringinnyaa

nk cket momy~hehe

mommylavender said...

anis~ rasanya sedap di makan dengan ulam2 hijau..awet muda tau~hee

d_LA said...

dla rasa lpr la pulak..tu x tayang nasi dan lauk lg tu..huhu

mommylavender said...

dla~ lauk pauk ari simple jer..orang kata biase2..mgkin sambal kelapa ni ada orang yg tak penah makan tu yg mommy letak~hee..mai umah mommy

aNiS aNiSa said...

awet muda ek momy??

kna blajar makan ni....

org ckap muka sy mathured...

slalu teka umur tua2..xsuka tol =(

whitecappuccino said...

mommy memang suka wat kita kecur air liur..sedapppp!!!

mommylavender said...

nur~ penah makan tak..tu pebret orang perak~hee

mommylavender said...

anis~ face mathured tu satu kelebihan menandakan anis seorang yang matang...tak kebudak2an..mommy suka cam tu.anis try la...~hee

Novelgurl said...

Salam..haa..tak pernh pun mkn sambal kelapa..smbal belacan sllu la..hak2.

Puanbee said...

mommy dap dap ..kenapa semua letak resepi ni uwaa tk aci lorh.

whitecappuccino said...

Sambal macam tu tak penah..

mommylavender said...

novelgirl~munkin ni pebret kat perak..tu ramai yg tak tau..hee..kena cube baru tau ..sodap..hee

mommylavender said...

nur kena cube makanan orang perak tu..lagi satu pekasam...hee.busuk tapi sedappp

mommylavender said...

bee~ penah makan la tu..bee kan orang perak makan dgn ulam pegaga sedap kan~ hee