Tuesday, March 1, 2011

sekelumit pengalaman dr sejalur prjalanan......

            Aq bukan la sape2, tak punya pgalaman berharga cam emas permata..tapi sekadar mau berkongsi rasa atas nama sahabat.mommy seorg isteri n ibu kepada empat org permata,2 putera n 2 puteri.Sebagaimana pasangan yg len mommy n abg(suami) `memelan` pe yg patut...hehehe cm rancangan msia lak an?Byk r plan yg di bt.....tp bese r byk yg tersdai cume sedikit jer yg berjya di realisasikan.Ini la yg akan  kongsikan dengan teman2 semua...jeng2...dalam siyes sebenarnye mommy neh mewenk gak.Untuk mengelakkan anak2, bebas pergaulan mommy antar ank2 sekolah jauh dari umah,agk2 dalam 5kilometer r.Ank yg sulung n yg ketiga mommy antar ke sekolah lelaki manakala yg kedua n bungsu q, ke sekolah perempuan....yup, plan menjadi ...anak2  tak ada teman  di kawasan perumahan ,jd wktu lepas sekolah n time cuti tak ade r nk merayap tak tentu hala...waima mommy sendiri seorang ibu yg garang ala2 komando...hahaha.Dpt gak mengelak dari kwn2 berdekatan ngetuk pintu umah...."makcik...nk ajk aqim kuar jap"...tak penah pun,lau ada kan susah kasi tak kasi kena gak kasi dalam keadaan terpaksa demi jaga hati jiran2 mna tau diye report kan emak masing2.Itu kebaikan ....keburukannya, terpaksa antar n ambik ank2 sekolah dari tadika hinggalah habis sekolah rendah,pent semestinya...tp demi ank2 mommy n abang berkorban memandangkan zaman sekarang pergaulan yg makin menakutkan.Anak2  mommy tidak la sepandai mana,cukup sekadar ala kadar je.Dulu masa anak2  kecil  mommyselalu memberi contoh anak jiran sebelah umh,ank jiran  pandai...lau upsr n pmr msti skor penuh A.

..."abg long,kakak.. tengok ank2 mama(pangilan tuk jiran q) pandai2..."
 tu r yg selalu mommy bndingkan,hnya satu biar anak2 mommy jgk jd sebegitu.Bermula ank sulung mommy amik upsr....hampa memang menangis...berhari2  membebel krn diye hanya dpt 3A 2B,sdg ank jiran dpt 5A...diye pn turut menangis sama,sian lak...tp tak boley tunjuk muke kesian  kt diye...kena tegas! Tahun demi tahun sampai la umurnye sekarang ....mommy udah boley tersenyum ,diye bukan ank yg lasak,,,tak merokok krn pergaulannya yg tak bebas...sampai sekarang diye tak ada kwn2 di kawasan perumahan ...kwn2nya hanya sepupu bile balik ke kampung. bukan la mahu mendabik dada kerana pandai menjaga ank...tidak sekali2.Moral dari sejalur penghidupan mommy adalah.....ambil berat soal persekolahan anak,jark sekolah dari umah memainkan peranan penting...dari situ pergaulan bermula.Dan jgan terlalu mendesak ank2 untuk meraih kejayaan dari peringkat awal....biar la naik bagaikan siput merasai jerih kegagalan yg akhirnya mengajar ia tabah untuk mengapai kejayaan.Ank jiran mommy yg selalu  jadikan contoh...tak menjadi
 di SPM..dapat melanjutkan pelajran ke UITM tapi malang gagal di semester ke 2..sekarang anak2 mommy pulang paku buah keras kat mommy ~`pandai ke ayung(pangilan ank jiran q)bu`...aduyai kena sudah.mommy katakan pada anak2....jgn jadikan pandai 2 tiket untuk bersenang lenang tanpa ada usaha berterusan...jgn berhenti untuk terus belajar waima sudah berkerjaya sekali pun.Haaa~ mommy ni memang ibu `peleter` kalu dapat `berpotpet` payah nak diyam.Inilah sgaris kehidupan yg penuh liku demi mendidik anak2.....skadar renungan kerana AQ bukan sape2 untuk berbangga ......Akan datang cube menulis ~SANDIWARA DARI HATI~

6 comments:

mommy said...

testing....

appleijo said...

hahaha tak yah testing2 dah ok dah blog ko ni..nanti kita tambah benda lain plak ekk..tapi aku pelik..nape gambar ko tak kuar kan..pelik btol

appleijo said...

lagi 1 beb.ceck url ko..ko salah type tu... ko kna type http://mommylavender.blogspot.com

hahaha yg aku tgk..ko type td http://mommylavender.blogspot.come/ cehhh patut tak bleh sampai kat blog ni :P

mommy said...

tu la pasal beb nek kematu jari q neh edit pic kt pro5...

mommy said...

hahah...jari dah lenguh otak dah buntu beb tu yg tersalah kot

UMMI AMNA&AMZAR said...

haii..nice blog..jom jenguk2 ummi plak ye