Tuesday, March 8, 2011

Akad

                                               
  Huiiiiii~ mesti korang ingat mommy nak story sal akad nikah kan..salah..salah,tak pe hel nye mommy nak cerita sal akad nikah ni~hee...dah lame mommy merase semua tu..indah memang la indah, biar lah tersimpan rapi di lipatan hati mommy....di ruang paling dalam~huhui!!!!
           Meh2...~ anak2 mommy ,duduk depan nun.....mommy nak beleteq sat,standbyyyyy~ open telinger tu...konci mulut,dengaq betui2 naaa~
           Akad bukan sekadar  untuk nikah jer....selalunya masa bayar zakat fitrah, beli barang pun kita kena berakad, dan banyak lagi la. tapi kali ni mommy nak cerita sal akad....sewaktu kita mula menghantar anak2 ke sekolah n mula mengajar mengaji.Semasa menghantar anak2 mula mengajar mengaji,serahkan pada ustaz atau ustazah....kita kena la berakad;
  
             "ajar la anak2 saya  mengaji...kalau slah tegur la,kalau nakal pukul la...saya tak kisah, dan halalkan semua ilmu yang di ajar dunia akhirat"

Lafaz kat atas tu sebagai contoh...bukan setakat mengaji...atau sekolah rendah waima menengah sekali pun...sebarang ilmu yang kita tuntut,adalah lebih baik berakad.....sedari tadika lagi boleh la mulakan.Keberkatan ilmu yang di tuntun paling penting....bukan setiap hari, memadai la pada awal tahun tak pun semasa kita pergi sign report kad.
               Mommy teringat dulu....mase mommy ponteng ngaji, mak saudara mommy yang ajar....bile ponteng,report pun sampai kat emak mommy..huuuuuu~ apelagi, jari jemari mommy neh kena ketuk oiiiiii....sakit??? Tuhan jer tau akan peritnye....tu la sekali mommy ponteng ngaji~ betui2 serik.Tapi tak de niat nak memberontak pun...apetahlagi nak melarikan diri...jauh sekali.. malah mommy berterima kaseh kat emak mommy kerana didikan n asuhannya.
               Oiiiii~ korang ngantuk ek..tengok tu dah terkuap2...ye la mommy beleteq sape suka kan kan ?  Beleteq tanda qaseh sayang tau....mommy sayang anak2 mommy kat sini n anak2 ibu yang 4 shaz tu...

6 comments:

Puan Kutu said...

suka bab yg mommy kata,"ajar la anak2 saya mengaji...kalau slah tegur la,kalau nakal pukul la...saya tak kisah, dan halalkan semua ilmu yang di ajar dunia akhirat"

mommylavender said...

tq murni~hee

Sari Yusa Ibrahim said...

sayang mommy! mwahhhhhhhhhh... nak berletiaq byk2 pun bleh ja maommy oiiii

mommylavender said...

sayang sari jugak~ hee...

nuruljannah sukhri said...

btul kata mommy..terima kasih pd emak ayah kita sbb ajar dan buat yg terbaik untk kita dulu dan skrg kan??

mommylavender said...

yup jannah.....ti jannah dah ade bby buat benda yg sama k....sama macam emak jannah ajar jannah