Tuesday, March 8, 2011

Ledakan Remaja

INI DIA...bangunan sekolah yang cuba dibom oleh dua pelajar.
INI DIA...bangunan sekolah yang cuba dibom oleh dua pelajar.
                                        KUALA LUMPUR: Gara-gara tidak puas hati dengan guru, dua pelajar nekad meletupkan bangunan sebuah sekolah menengah di pinggir ibu kota dengan ‘bom’ buatan sendiri yang dipercayai diperbuat daripada mercun bola dan lingkaran nyamuk, semalam.
         Semalam dan hari ni kita di hidangkan dengan cerita berani..ala2 `MacGyver`...betapa anak2 sekolah sekarang sudah berani meluahkan perasaan ketidakpuashatian mereka dengan perlakuan yang sememangnya melanggar peraturan sebagai manusia,undang2 n disiplin sekolah.Jika di bandingkan dengan kita dulu...jauh bezanya, bagai langit dengan bumi.Jika dulu kita begitu segan...bahkan takut jika terserempak dengan guru2 di pekan misalnya, kita menyorok kat belakang ibu bapa...lagi2 la time tu kepala duk `bogel`,sah2 nanti kena tegur kat kelas...malu oooo~.Tapi sekarang dengan gah membonceng motor dengan `pakwe` dgn pakaian sekolah...siap `peluk` mengalahkan `lakibini` lagi...adui mane pergi perasaan hormat korang.Tu pompuan bab lelaki pun same ....pi kedai dengan `slumber` beli rokok,padahal cikgu kat sebelah...kat cikgu tak peduli dengan jiran lagi la tak di `hapik`.
            Haaaa~ kau ,mommy bab membebel ni tak boleh nak benti.Bebalik pada kes ari ni...muka depan paper metro BOM SEKOLAH...2 pelajar  ubah suai mercun bola,lingkaran nyamuk.Bangga ke kita dengan berita tu??????? Menakutkan....memang takut dengan ledakan remaja sekolah sekarang,menurut paper tersebut puncanya kerana tidak puashati dengan pihak sekolah.Bukan sekali letupan tauuu!!!!! tapi 3 kali,yang lebih menakutkan sedang pihak polis mengeledah sekolah tersebut selepas `2 bom` di letupkan...mereka meletupkan lagi bahan itu di padang.Huuuuuuu~ berani bebeno..kalau la keberanian kalian di adaptasikan pada benda yang berfaedah....alangkah bangganya ibubapa kalian,Malaysia pun turut berbangga andai kalian mengharunkan nama sekolah di persada dunia...tak dunia pun tak pe la...tinggi sgt tu kot...dapat mengharumkan nama kalian dalam daerah setempat pun dah cukup.Ni tak....perilaku kalian jadi bualan...polis mmburu,senang ke hidup lepas ni.Di harap esok tak pulak keluar berita ibubapa menyebelahi anak2 n menyalahkan pihak sekolah atas kejadian yang menimpa.
            Tu satu bab..yang semalam lak lain,seorang pelajar ala samseng membelasah seorang pelajar lain sedang guru ssedang mengajar di hadapan.Musim mommy bersekolah dulu...nak masuk kelas orang lain ade adab2...same la kan dari dulu sampai sekarang adab tu kekal, ketuk dulu sebelum masuk...beri salam n minta izin nak jumpa `si polan2`.Bila dapat izin baru la jumpa....kes semalam tu tak,` rembat` jer time cikgu sedang mengajar.Bila anak2 besar tak adil untuk kita salahkan ibuayah...tak der seorang ibuayah yang mahu anak2 mereka jadi manusia yang tak berakhlak....bila besar persekitaran yang mengajar mereka semua tu.Gelojak untuk mencuba semakin memuncak dan bila di larang maka jadi la ledakan seperti dua hari ni...buat `bom` sendiri..memukul depan cikgu.  dan banyak lagi kes yang melibatkan pelajar2 kita,yang perempuan begini yang lelaki begitu.
                Dulu bila mommy mengadu kat emak tentang cikgu denda ker......mesti mommy balik yang kena,bukan belaan yang dapat cubitan lak dapat kat peha~heee.Sekarang bila anak2 mommy mengadu.....;

                 "kalau tak salah tak kan cikgu tu nak denda...mesti buat salah.cikgu macam ibu gak...tak salah ibu tak pukul aihhhh.Tak kan kamu duk diyam baca buku tiba2 cikgu nak denda kannnn"

                  biasa tu `leter` mommy bila anak2 ngadu...tak makan dik ngadu mommy ni.Dan satu sifat mommy bila setiap tahun antar anak sekolah...time bayar yuran tu, mommy akan cakap kat cikgu;

                  " cikgu ajar la anak akak ni..kalau nakal rotan ajer...akak tak kisah"

                   Tapi kebelakangan ni terdapat segelintir ibubapa terlalu percayakan anak2..dan menjadikan paper untuk melepaskan segala masalah dan merepot kat polis...huuuuu~ hebat ibubapa sekarang.Ledakan remaja sekarang menakutkan kita...rasa nak kurung n nak ikut kemana saja die orang pegi...

14 comments:

eza zularyeza said...

skrg ni murid skolah rndah pon dh brani nk mnjwb cikgu..klo nk banding masa sy skolah dlu bila ckgu ckp mmg xbrani nk agkat muka..jauh sgguh beza

Adinda Amy Sensei said...

budak zaman skrg sudah pndai ckp kelentong....isshh

bee said...

memang mommy bee pun tk kisah cikgu nk rotan ke apa jgn sampai masuk spital dah !

mommylavender said...

eza~tah la eza tak tau nak salahkan sape kan.....makin zaman maju..makin mereka pandai mmbuat sesuatu di luar jangka kita

mommylavender said...

adinda~ tu la pasal..begitu mencabar membentuk budak2 sekarang~

mommylavender said...

bee~ bagus...tu la di namakan akad,macam kita mengaji dulu..mak2 kita pun akad dgn guru mengaji kita kan~hee

Ila said...

dahsyatlah budak zaman skrg

mommylavender said...

ila~ yup ila begitu menakut kan...semoga di jauhkan dari anak2 kita...

kay_are said...

ni yang ade kat paper tadi kan.. kreatif betull tapi salah gne kreatif tu.. ade ke gne mercun bola bom sekolah.. ish2.. baik bom pengganas tu kan..

mommylavender said...

kr~ hee...tak pun tolong negara arab yg tengah mmberontak tu kan~

Puan Kutu said...

isk3 budak skang dh ala hollywood dh!tp setuju la.ibubapak memainkan peranan penting.pantau anak!jgn nk menyebelahi ank jer..manjakan sgt mommy kan?

mommylavender said...

a`ah murni...manja biar bertempat kan~

buuwa said...

huk3.. dulu2 kalo cigu rotan ke.. cubit ke.. konpem x bgtau mak ayah.. coz dah tau.. dri sndri yg salah.. huk3...

mommylavender said...

yup buuwa.....mmg takut nak ngadu kan~