Friday, May 20, 2011

Kesah Si Jengkol

Salam pagi kenkawan semua......terima kasih kepada yang menyedekahkan surah al-fatihah buat allahyarham abang ipar mommy, terima kasih sekali lagi.

Ok.....mai kite hintai tajuk kat atas tu~heee, korang tau tak ape tu jengkol?Tak tau ek.....hek`elleh yang tau tu duk diyam2 sambil senyum2 tambink ye.en somi mommy cukup suka makan berulam...antaranya Si jengkol ni la.dah la baunya harum semerbak mengalahkan pewangi 1 drop...pi di rendam lagi~ aduiiiiiiiii...idung pun jem di buatnya..heee.Hancing 1 rumah ko!!!!! nak lagu mana kan dah laki suka makan kan.

Nak di jadikan ceritanya.....malam tu si jengkol yang di rendam, rupe2nya nak di tanam....mommy nampak la en somi mommy bawak jengkol tu letak dalam plastik..nak tanam kat bawah.

Time nak antar abang Yang nak pi sekolah..masuk2 je dalam kete~ makkkkkkkk aiiiiii!!!!!! bau boleh pitam ko.Mommy dah syak mesti si jengkol ni duk lam kete lagi..cari2 dalam tak jumpe, upe2nya kat bonet.....mommy pi humban kan, lega idung n jantung nak pusing stering....fuhhhhh.

Petang tu bile en somi balik je dari keje......

"nak turun bawah jap..nak tanam jengkol, malam tadi lupa"

Mommy pandang ayang....n ayang senyum2 dengan mommy, sebelum tu kite orang dah pakat....rahsiakan misi kezam kite orang siang tadi.Mommy ingatkan kat umah ade lagi jengkol tu....tengok tempat rendam tu~ kosong.Habis..........

Pagi2 tadi..dengan face ayu2 nya, dengan sore lembut..pi beramah mesra tanya kabar si jengkol pada en somi...

" abang tanam kat mane"

"tanam hape...., tak ade dalam bonet kete pun"

"abang salah letak kot....tah2 terbuang dgn sampah2 masa abang buang sampah"

Agaknya termakan dengan story mommy tu....diyam je en somi.

Aduhai abang.......maafkan ibu, ibu ingat ade lagi kat umah..ti balik kg kite ambik lagi ek ek..Ni la kesah jering@jengkol......bau bikin idung koma~heeeee.

18 comments:

AYuNG said...

lor...igt kan buah keldas tuh..hehe, rupa nya jering..:)

puanbee said...

oh jering yer mommy ? tk de lah bau sgt haaaa

hani@debumelukut said...

kuat bau nya tu...

Puan Kutu said...

tak suke jugak.busuk!!

ajumohit said...

hehehe ingatkan ape la tadi...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh jering..ingatkan jengkol tu sejenis hantu..eh tu jenglot..kalau en somi baca blog neh dia tahulah mana hilangnya jengkol tu kan..hehe..

Acik Erna said...

mommy..acik pun suka makan sambal tumis jengkol tanam tu..
tapi kalau tak buat sambal..tak makan.macam mommy cakap le..bau dia..

mommylavender said...

ayung~ jengkol tu bahase jawa...hee, keldas tu lagi busuk...

mommylavender said...

bee~ kuat tu bau die...koma idung tau~hee

mommylavender said...

hani~ tau tak pe..hee

mommylavender said...

muni~ hahaha..mommy pun tak syukeeeeee

mommylavender said...

aju~ jengkol tu bhasa jawa....

mommylavender said...

betty~ en somi tak tengok blog ni.....hee

mommylavender said...

erna~ baunya bt pale penin kan...sambal tumis mmg sodap + jering...

Piasara said...

"eh,sedap2..saya suka..tp yg muda la,kalau yg tua tu keras..jengkol?baru malam ni dengar perkataan tu mommy.."

mommylavender said...

pia~ jengkol tu bahasa jawa..hee

azi nur said...

lahh cengini rupenye buah tu...walaupon keturun jawa..tapi baru tau ni jengkol hehee

mommylavender said...

azi~ cam gitu le upe die...comey kan jengkol tu~hahaha