Tuesday, November 16, 2010

Abang kecewa tak???


tengok tu siap senyum agi......


            Itulah pertanyaan yang ku tanya kat my hubby tika dapat result abang yang tempuhari.....sambil aku memandang keluar  menikmati pemandangan sepanjang jalan pergi ke utara.Aku nantikan jawapannya....tak ada gak,lantas aku tanya lagi "abang frust tak ayang dapat result gitu???" tapi kali ni aku pandang mukanya....aku tenguk ea geleng kepala."napa lak....?"."kan ibu dulu penah cakap yang ibu tak nak terlalu berkeras mendidik ayang,cam ibu didik abang long n kak ngah....ibu nak tengok cm mana"aku diam...memang betul dulu aku garang ,penah dulu kak ngah kena tido pukul 4pg ...kerana dia menipu sbb mtematik,bila aku suruh wt latihan...wahhhh...betul semua,bila aku tanya salah satu soalan cm mana ea dapat jawapan,mula la muka terkebil2....baru aku tahu,rupa2nya dia meniru jawapan.Time tu aku punya la hangin......aku suruh dia buat semula semua soalan math siap dengan jalan kerjanya sekali.......dan aku mau dia siapkankan jugak,sbb esok pagi aku nak tengok......sedang aku tidur,hanya my hubby temankan anaknya tu.Memang aku pantang di tipu...anak2 aku tau.Dengan abang long pun sama gak.....mula2 ajar abc,sampai berdarah la mulut kena tampar...lambat sanagat nak dapat membaca..Tapi dengan abang yang,dari kecik dia ni nakal sikit...lasak.Aku terpikir kalu aku berkeras memang dia kan `makan hanger` selalu....aku tegas tapi tak garang.Aku ingatkan ayang...kalu nak main kena siapkan kerja umah n bt soalan math setiap hari sekurang2nya 5 soalan.Cam aku katakan tadi, ayang len sikit aku diam dia lagi diam...tak cam abang n kakaknya.Sekali aku tukul sekali la ea bergerak....sampai la tahap kesabaran aku `ilang`...aku mengamuk,satu `hanger` patah.Sejak ari tu ea tak lupa soalan mathnya.....biarpun `tak kena` selalu tapi sekali `kena` ingatan btnya.Akhirnya ayang tak dapat gak 5A cm ea dapat 4A je cm akak.....punya la ea bangga dapat kalahkan abang long n sama dengan akak...AKU??????? kecewa sangat...sepanjang jalan ke utara nak ambil kakak...aku membebel,boleh lagi dia menjawab "banyak ape 4A tu bu....abang pun kalah" adoi anak aku ni.Datang mak sedara dia ley cakap lak "tahniah la akim dapat 4A..jangan frust2 bukan dapat mintak keje pun dengan upsr tu" hadoiiiiiiii....pe kena la dengan akk ipar aku ni g tusuk anasir bebukan kat anak aku,apalagi face dia yg monyok dari td aku tengok senyum meleret.mggu lepas smpai ari ni sibuk sgt uruskan sekolah menengah termasuk la isikan borang yang patut bersesuaian dengan apa yang abang yang dapat.Sibuk p tengok dia amek anugerah la...tengok la pic dia siap senyum je.

1 comment:

Bee @ honeyvsbee said...

uit mommy nape aku tak boleh nampak mu update