Sunday, February 27, 2011

BOm meledak

Selamat berhari minggu semua..anak2,kekawan sedara taulan..tentu ramai yang pi ukur jalan hari coty ni kan.Tapi mommy tak pi memana pun..duduk meleypark kat umah,depan pc,tengok tv..hee~ lurus2kan urat yang bersilang ni.Nak tau ari ni mommy tak pijak bumi pun...Haaaaa~ayorkkkkkk~ mommy udah ringan..terawang-awangan,cam lelayang lak,tak la gitu...mommy tak turun kat bawah jer,umah mommy tingkat 3.Bekalan makanan di angkut abang somi la....ari lain mommy jarang masak,tapi ahad di wajibkan masak..di bawah akta memasak abang somi niiii.
           Lupe lak kat tajuk atas tu,duk leka mamun melayan pembuka.Ade gentar tak tengok tajuk tu,ni semua sal mommy la..lame dah bom ni terpendam..maka semalam dengan resminya meledak
((((((((keeebaabooooOOm))))))))))
mula dari adik...pepagi dah kena,nak pi kem solat tapi bangun pagi semua tak ready....bukan mommy tak ingatkan,tapi leka..pagi2 dah sibuk,siap menangis lagi tu..mommy gak yg kena siapkan.Hari2 mommy cakp siapkan semua sebelum masuk tidur.Leter dah penat...pagi tu kena la.pi skolah dengan face kelat...mommy tak pujuk pun,ti lagi ngengade.Pantang mommy,anak2 tak get ready awal2..tak suke last minit.Pelagi...kena satu `piappppp`

     Tu paginye hal...masuk tengahari,abang Yang lak,mommy duk melangut menunggu kat pintu guard sejam lebih dah la panas.Ye la semalam kan mommy pi meeting PIBG skolah ayang tu la,yang die ade kawat KRS.Puas mommy duk cari keliling skolah...bukannye besar weyyyy~ naik kematu kpala lutut mommy mencari.Tanya kat bebudak kat situ kawat dah lame habis...kepala dah makin kuar asap merah, panas+lapar(mau tak dekat pukul 1.30ptg).mommy round sekali lagi....nak tau mommy jumpa kat mane?????
            Sekolah tu kira atas bukit(ye la SM Bukit Bintang)..kat bawah tu ade satu padang,kalau mommy tak dengar suara bebudak..mommy tak jengah kat bwah tu,bile mommy jengah........tengah main bola tu.Syiiiokkkkkk punya lari yang tak pakai kasut...tak kan nak men bola dgn kasut kawat kan.Yang mommy ni berpeluh duk tunggu die.....hangin betul!!!!!
            Bertambah2 ari sabtu jalan memang jem..sepanjang jalan mulut dah macam berteh goreng.Balik rumah.....sah kena.Berfikirlah akibat sebelum melakukan sesuatu....bile kena tentu bersebab,bile berkawan berpada2 sampai lupa mase..tu pantang mommy.
            Memang semalam jemputan kegembiraan merentas sempadan tak kesampaian.....yang datang cume rasa amarah yang di uji oleh2 anak2 mommy.Seperti biasa jika melanggar undang2 di rumah ade denda ade hukuman yang menanti.Mommy selalu leterkan kat anak2...walau dimana pun kita pergi,dunia mana sekali pun kita jejak..semuanya ada undang2,jika melangar hukuman menanti.Membezakan cume ringan n berat sesuatu hukuman mengikut kesalahan yang di buat.Begitu juga institiusi kekeluargaan...semua family ade undang2.
             Zaman berubah mengikut putar yang pantas....jika dulu bila emak kita duk pandang semacam bulatkan mata(beliak) kita dah takut...maka beredar la dari situ,dengan muka tunduk,hormat.Tapi sekarang...bila kita bulatkan mata,anak2 leh tanya lagi;

              "nape mate ibu  tu"

p/s anak2 ibu,ibu mahukan yang terbaik...bile bermasyarakat kalian usung bersama maruah ayahibu.Usah nanti orang kata "ayah n ibu yang ajar ker?".

  

4 comments:

Puanbee said...

ibu sabau huksss

Puan Kutu said...

Tegasnyer mommy..;)

mommylavender said...

sabau gak bee wey~ hee...tapi kena gak denda sbb tak menghargai mase,kematu tau mommy tunggu..

mommylavender said...

tak la tegas sgt murni..dah bt salah kan...